Google har rullat ut ”The Speed Update”

Tidigare i år gick Google ut med att webbplatser som inte laddas tillräckligt snabbt skulle flyttas ner i sökresultaten. Detta innebär att likande webbplatser med snabbare laddningstid skulle komma att prioriteras i Googles ögon. Besökare är idag otåliga och vill få information i den sekund som de klickar på sök.
Laddningstiden har mestadels berört sökresultaten via dator tidigare men är nu även en rankingfaktor på mobila sökningar. Genom den ökande användningen av mobilsurfande idag blir detta ännu viktigare att ha detta i åtanke om du vill fortsätta synas bra i Googles sökresultat.

Långsamma sidor straffas i Googles sökresultat

Google meddelar att ”The Speed Update” började rullas ut den 9 juli för alla användare. Det kan låta hårt men enligt Google kommer snabba laddningstider endast straffa sidor som är riktigt sega. Laddningstiden är det primära som mäts och hur sidan egentligen är uppbyggd spelar mindre roll. Google meddelar dock att har webbplatsen bra innehåll och inga större konkurrenter kommer den webbplatsen inte märka av denna uppdatering i större utsträckning.

Om min webbplats är långsam – vad ska jag göra?

Se över innehållet på din webbplats, ofta finns det en hel del att förbättra. Tänk också på att kontinuerligt följa upp snabbheten på din webbplats.

1. Analysera

Börja med att testa hur snabb din webbplats är på Googles PageSpeed Insights
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
Gå igenom resultatet och analysera vilka förbättringar du kan göra.

2. Optimera bilder

En stor del av innehållet på en webbplats består av bilder. Med dagens teknik tar även mobiltelefoner bilder med hög upplösning som gör webbsidan tung att ladda om de inte komprimeras innan de används på webben. De allra flesta bilder på en webbplats behöver inte vara högupplösta utan kan skalas ned för att öka snabbheten utan att minska kvaliteten på bilden. Detta görs vanligtvis i bildbehandlingsprogram som till exempel Adobe Photoshop innan bilderna laddas upp till webben.

3. Ta bort onödiga element på mobila webbplatsen

När webbsidor byggs som anpassas till både dator och mobil kan innehållet behöva anpassas så att objekt som inte ska visas på mobilen inte heller ligger med i bakgrunden och laddar i onödan. Detta kan undvikas genom att servern är inställd på att känna av att det är en mobiltelefon som besöker sidan. Den försöker då inte hämta till exempel en högupplöst bakgrundsbild eller ett bildspel.

4. Lazy load – ladda in bilder succesivt

Ett sätt att göra sidan snabbare är att använda sig av bildfunktionen lazy loading. Genom att visa bilder som är ”nedanför viket” först när besökaren börjar scrolla nedåt på sidan, istället för att hämta alla bilder på en gång. När bara den information som faktiskt behövs för att visa sidan hämtas, kan webbplatsen ladda in mycket fortare.

5. Komprimera fonten

Typografi är ett viktigt element i designen på en webbplats. Det finns olika sätt att använda sig av fonter på webben och en del sätt kan göra din webbplats seg att besöka. Det viktiga är att använda ett typsnitt med rätt balans mellan estetik och prestanda, som kan komprimeras så att filstorleken blir så liten som möjligt. Tänk bara på att kontrollera så att din font fungera i de webbläsare dina besökare använder sig av. WOFF2.0 är den modernaste webbfonten och kan komprimeras så att filen minskar med 30%. Ett annat alternativ är Google Fonts som automatiskt känner av och anpassar till rätt variant baserat på plattform och webbläsare.

‹ Tillbaka