Har du funderat på att samarbeta med en influencer? Vi ger dig tips och råd på hur du får ut så mycket som möjligt av influencer marketing.

 

Vem är en influencer och vad är nyttan med det?

Sociala medier som Instagram Facebook och Youtube har ändrat sättet vi ser på reklam i vår vardag. I våra flöden ser vi dagligen sponsrade inlägg men något som påverkar oss mer där vi inte tänker på att det är reklam på samma sätt är just influencers. Bloggare, vloggare och kändisar på sociala medier blir sponsrade att visa produkter och det funkar. Vi köper det eftersom vi inspireras av dem och identifierar oss med dem.

Men, en influencer för ditt varumärke behöver inte vara en person som är känd i hela landet. Det viktigaste är att personen i fråga är trovärdig och att dess följare är villiga att testa produkter som han eller hon marknadsför. En sådan person kallas micro-influencer.

Om du hittar rätt person, känd eller okänd, att samarbeta med kan du både öka medvetenheten om ditt varumärke och öka din försäljning.

 

Kan en influencer verkligen öka  min försäljning?

Beroende på vem du frågar kan du få väldigt olika svar. Alltifrån att det har varit en enorm succé till att det inte har gett något alls. Vad är då skillnaden? När fungerar marknadsföring med influencer och när gör det inte det? Det viktiga är att sätta upp mål för vad du vill uppnå med samarbetet innan du börjar och göra en gedigen research så att du hittar rätt influencer för ditt varumärke.

 

Vilka mål har du för satsningen på influencers?

Att arbeta med influencers kan framförallt gynna ditt bolag på följande sätt:

1.       En influencer har stor kunskap om plattformen de använder och är duktiga på att skapa engagerande innehåll för den plattformen

2.       Tillgång till dess följare

3.       Arbeta med dem som konsument för att få deras feedback och åsikter om en produkt

Fundera på vad du helst vill uppnå. De tre målen ovan utesluter inte varandra men inrikta dig på ett av dem när du inleder jakten på rätt influencer för ditt varumärke.

 

Hur hittar jag rätt influencer för mitt varumärke?

Titta efter en influencer som passar ditt varumärke, innan du gräver dig djupare och analyserar följare och engagemang. Det finns olika sätt att söka efter tänkbara personer.

1.       Google
På Google hittar du allt som behövs när det gäller bloggar, videos och webbsidor. Nackdelen är att det kan vara tidskrävande.

2.       Influencer-nätverk
Det finns både nationella och internationella nätverk för att hitta influencers.

3.       #Hashtags
Sök på hashtaggar som knyter an till dina ämnen. Om ditt varumärke funnits ett tag, hitta personer som redan skrivit om dig och kontakta dem med en möjlighet att starta ett samarbete.

Skapa en lista på personer som du tror verkligen skulle passa dina produkter och varumärke, baserat på vad han eller hon publicerar på Instagram, Facebook, Youtube, Snapchat – den kanal du tänkt dig att arbeta med. Leta efter personer som du känner kan representera ditt varumärke, som du skulle vilja ha som kund och som du faktiskt tror skulle använda dina produkter.

 

Dags att analysera engagemang

När du hittat ett antal personer som du tror skulle passa är det dags att se hur engagemanget från deras följare ser ut. Ta mellan 4 till 10 inlägg eller poster, lägg ihop alla likes och dela på antalet poster för att få genomsnittligt antal likes. Dela sedan dem siffran på antalet följare för att få reda på hur stor del av följarna som gillar varje post.

Så länge engagemanget från följarna är 2-3 procent och uppåt har personen en bra följarskara. En del personer har en mindre följarskara men som är mer aktiv där 8, 9, 10 procent av följarna interagerar med inläggen.

Titta även på kommentarerna och inte bara likes. Influencers som får riktiga kommentarer, med engagerade frågor eller konversationer är guldkorn som du gärna vill jobba med.

 

Hur inleder du ett samarbete?

Tänk på att personen kanske inte känner till ditt varumärke. Börja närma dig personen du valt ut lite försiktigt (om det inte är via ett influencer nätverk) och utveckla en vänskap genom att följa dem i sociala medier, prenumerera på deras nyhetsbrev och dela deras innehåll. När ni har en relation, fråga om han eller hon skulle vara intresserad av att marknadsföra dina produkter.

 

Så kan du marknadsföra dig med hjälp av influencer

Ett av de bästa sätten att använda influencers är att verkligen låta dem testa produkten och bekanta sig med varumärket. Bjud in personen till ett event eller låt dem testa servicen så att de får en fördjupad upplevelse av det du erbjuder. Bilder och filmsnuttar från detta kan sedan användas som marknadsföringsmaterial.

Några förslag på vad en influencer kan göra för dig

–          Produktrecension

–          Vinna produkter i en tävling

–          Give aways

–          Skapa en native ad-artikel

–          Ett live event

–          Haulvideo

–          Kampanj

 

Tänk på att en influencer måste vara sanningsenlig mot sina följare och ge sin åsikt om dina produkter, både positiva och negativa. Även om du betalar för att personen ska visa din produkt behöver det som visas vara transparant och ärligt. Influencern har sin lojalitet hos sina följare och det behöver du respektera.

 

Lycka till!

‹ Tillbaka