Mobiplus marknadsföringsspecialister har läst årets E-barometerrapport och närvarat vid seminariet där Postnords e-handelsexperter Arne Andersson och Carin Blom presenterade nya siffror samt trenderna som väntar oss.

Det pratades mycket om vad konsumenterna föredrar när det kommer till leverans och hur du som e-handelsföretag ska tänka. Konsumenterna värderar en högre flexibilitet och samtidigt tar hållbarhetsfrågorna större plats och e-handeln fortsätter att öka medan fysiska butiker går back. Under 2018 ökade e-handeln rekordartat med 10 mdkr, det vill säga 15% av den totala omsättningen på 77 mdkr. Det är en utveckling som tvingar många att tänka om och vi reder ut hur du kan gå tillväga.

För dig som e-handelsföretag höjs kraven varje år

Enligt E-barometerns rapport är konsumenternas största önskan flexibilitet och för dig som driver en e-handel är det viktigt att komma ihåg att deras behov för leverans blir högre varje år. Idag räcker det inte att du som e-handelsföretag erbjuder snabba leveranser till låga priser. Det måste idag passa konsumenternas vardag och det ska vara lättare att få hem sin vara.

Konsumenterna kan under sin köpresa söka efter fler alternativ av leverantör och väljer oftast det som känns smidigast och mest tidseffektivt. Det kan till och med vara så att kunden avslutar sitt pågående köp hos en e-handel endast på grund av att det finns för få leveransalternativ i checkouten. De vill även ha bra koll på var någonstans deras paket befinner sig, vilket gör den otåliga väntan enklare. Därför bör varubrev och paket vara busenkla att följa.

Enligt Postnords e-handelsexperter kommer antalet paket för år 2022 att vara det dubbelt så många som idag, vilket betyder att det finns ett stort behov av fler och smidigare leveransalternativ samt platser att hämta ut sitt paket på. För att göra det hela mer effektivt bör det finnas fler utlämningsställen och närmare våra bostäder.
Något vi hörde på seminariet, som vi också tror kommer öka i framtiden, är möjligheten att få sitt paket levererat till sin arbetsplats under dagtid. Ett smidigt alternativ som sparar tid för konsumenten.
De kunder som är mest nöjda med leveranserna är mellan 65 – 79 år och de som är mindre nöjda är mellan 18 – 29 år. Det betyder att e-handelsföretag bör vara mer anpassbara och kunna erbjuda det som passar den yngre målgruppens vardag och preferenser.

Så här fick konsumenterna sin vara levererad under 2018:

– Utlämningsställe 66%
– Hemleverans – utan kvittens postlåda/ fastighetsbox 18%
– Hemleverans – med kvittens under dagtid 4%
– Hemleverans – utan kvittens vid dörr 3%
Så här skulle konsumenterna vilja få sin vara levererad:
– Utlämningsställe 39%
– Hemleverans – utan kvittens postlåda/ fastighetsbox 28%
– Hemleverans – med kvittens på kvällstid 11%
– Hemleverans – utan kvittens vid dörr 10%

Miljötänk ligger i tiden

Det är inte bara snabba, smidiga och prisvärda leveranser man önskar sig som konsument idag. Det som ligger i tiden är miljötänket och att ta vara på material.

Hållbarhetsåtgärderna kan vara att du som e-handelsföretag ska använda återvinningsbart material för emballage och tänka på att inte använda mer än det som behövs, för förpackningen. Även transporten spelar en viktig roll. Faktum är att konsumenterna kan tänka sig att vänta några extra dagar bara för att få chans till en miljömedveten varusändning. Så kanske kommer vi få höra om ekologiska leveranser om några år?

För dig som driver en fysisk butik

Hur ser det då ut för dig som driver en fysisk butik? För dig som verkar inom branschen är det knappast en överraskning att e-handelns många fördelar lockar konsumenterna dit istället för att bege sig till en specifik plats. Ändå finns det många aspekter konsumenterna föredrar när de besöker en butik IRL.

En sådan är att konsumenten får varan direkt i hand och slipper vänta på att få den levererad. Det blir även ett roligt tillfälle att tillsammans med nära och kära gå runt och titta på olika varor och framför allt få känna på materialen. Och kanske det viktigaste av allt är att kunna prova varan i butik. Därför är det betydelsefullt att erbjuda konsumenterna en spännande upplevelse som får dem att komma dit. Försök därför att höja kundupplevelsen ytterligare med exempelvis en möjlighet för att sitta ned, umgås och ta en kopp kaffe.

E-barometern poängterar betydelsen att du som fysisk butik har det lättare om du öppnar en webbutik. Showrooming och webrooming indikerar på det i och med hur kundresan förenklas och leder till köp. Med showrooming provar konsumenten en vara i en fysisk butik för att sedan söka efter och köpa den online. Webrooming är betydligt vanligare där konsumenten surfar och försöker hitta info om en viss vara och går sedan och köper den i en fysisk butik. Då kan det vara läge för din butik att satsa på både digitalt och fysiskt med att exempelvis tillhandahålla skärmar där konsumentens upplevelse blir digital, men i en fysisk butik.

Vad erbjuder ditt företag idag?

Hur ser det då ut för din e-handel och hur många leveransalternativ tillhandahåller ni? Ta gärna en extra funderare för att försäkra er om att ni idag har fler valmöjligheter som leder till en bra kundupplevelse. För dig som e-handel är det oerhört viktigt att ni håller er uppdaterade eftersom era kunder inte har lika mycket tålamod och har ett stort utbud av leverantörer att välja bland, endast ett klick borta.

Om du som jobbar för en e-handel vill utöka ert utbud av leveransalternativ och vill veta vad som passar er så kan du höra av dig till oss. Och för dig som driver en fysisk butik och önskar bli mer digital kan vi vägleda er i rätt riktning.

‹ Tillbaka